سمعک چیست؟

سمعک ابزاری الکترونیک است، که با کمک باطری کار می‌کند و برای برقراری ارتباط بیشتر صدا را تقویت می‌کند. سمعک صدا را از طریق میکروفن دریافت و امواج صوتی را به سیگنال‌های الکتریکی تبدیل می‌کند. تقویت‌کننده صدای سیگنال را تقویت می‌کند و سپس آن را از طریق بلندگو به گوش ارسال می‌کند.

 

چه دلایلی باعث کاهش شنوایی می‌شود


 

تقریباً 28 میلیون امریکایی دچار مشکلات شنوایی هستند. کاهش شنوایی یکی از مهم‌ترین و شایع‌ترین بیماری‌های گوش است، که محدوده سنی خاصی برای ابتلا ندارد و در تمام سنین مشاهده می‌شود به عنوان مثال تقریباً از هر 1000 کودک 17 نفر به کاهش شنوایی مبتلا می‌شوند. انواع مختلفی از کاهش شنوایی وجود دارد، کاهش شنوایی هدایتی هنگامی رخ می‌دهد، که امواج صوتی به درستی نمی‌توانند از گوش درونی عبور کنند. این حالت ممکن است، به دلایل مختلفی شامل افزایش بیش از حد موم گوش، آسیب‌دیدگی، جمع‌شدن مایع در گوش میانی یا سوراخ شدن پرده صماع ایجاد شود. کاهش شنوایی عصبی هنگامی ایجاد می‌شود، که اعصاب شنوایی یا سلول‌های مویی در گوش داخلی با افزایش سن، نویز یا بیماری، آسیب‌دیدگی و جراحت، تورم سر، شرایط سمی دچار آسیب‌دیدگی ‌شوند.

 کاهش شنوایی ترکیبی، ترکیبی از هر دو حالت هدایتی و عصبی است. کاهش شنوایی هدایتی معمولاً با روش‌های دارویی یا جراحی قابل اصلاح است، ولی کاهش شنوایی عصبی معمولاً با این روش‌ها قابل درمان نیست. افرادی که با مشکل کاهش شنوایی روبه‌رو هستند، معمولاً در یکی از حالت‌های زیر قرار دارند: مشکل در درک محاورات به ویژه هنگامی که نویز پس‌زمینه وجود داشته باشد، احساس وزوز یا زنگ زدن گوش، مشکل در شنیدن صدای تلویزیون یا رادیو در حالت طبیعی، سیاهی رفتن چشم یا مشکلات تعادلی.

 

انواع مدارات سمعک

 

سمعک ها بر اساس نوع مدار به سه دسته تقسیم می شوند:

1- آنالوگ Analog

2- قابل برنامه ریزی Programmable

3- دیجیتال Digital

 

 

سمعک های آنالوگ

 

سمعک های آنالوگ امواج صوتی را به سیگنالهای الکتریکی تبدیل می کند و این سیگنالها ی الکتریکی به آمپلی فایر ارسال می شود . این سمعک ها دارای تنظیم صدا و کنترل زیر و بم می باشند و تنها امکان تنظیم یک برنامه در آنها وجود دارد.


 

سمعک های قابل برنامه ریزی

 

سمعک های آنالوگی هستند که به وسیله کامپیوتر تنظیم می شوند و امکان تنظیم بیش از یک برنامه در این گروه وجود دارد.

 

سمعک های دیجیتال

 

این دسته از سمعک ها امواج صوتی دریافت شده را قبل از تقویت به کد های عددی تبدیل می کنند ،درست مانند یک کامپیوتر . به دلیل اینکه کدهای عددی ، اطلاعات زیر و بمی یا بلندی صدا را در بر می گیرند ، بنا براین سمعک های دیجیتال در فرکانسهای مختلف قابل تنظیم هستند .

مدارات دیجیتال امکان تنظیم بیشتری را برای ادیولوژیست بر حسب نیاز بیمار و شرایط محیطی مختلف فراهم می کند .


 

انواع سمعک

 

سمعک ها بر حسب سایز ، جایگاه قرارگیری در گوش ، میزان تقویت صدا به 5 دسته کلی تقسیم می شوند:

1- سمعک پشت گوشی (Behind The Ear Hearing Aid (BTE

2- سمعک داخل گوشی (In The Ear Hearing Aid (ITE

3- سمعک جیبی (Body Worn Hearing Aid (BW

4- سمعک عینکی Eye Glass Hearing Aid

5- سمعک Canal Receiver Technology - CRT

 

سمعک های پشت گوشی شامل یک جلد پلاستیکی مقاوم است که پشت لاله گوش قرار می گیرد و به یک قالب که در قسمت گوش خارجی قرار می گیرد،متصل است . صدای سمعک از طریق لوله به قالب منتقل می شود و سپس به گوش می رسد . این گروه از سمعک ها به دلیل سهولت در استفاده، برای تمام رده های سنی مناسب هستند . کم شنوائیهای ملایم تا عمیق را پوشش می دهند . بهترین سمعک برای کودکان و اطفال هستند زیرا قابلیت اتصال به وسایل کمک شنوایی مانند FM را دارند.

 

 

 

آخرین تحول سمعک های پشت گوشی ، سمعک های فیتینگ گوش باز (Open Fitting ) هستند . سمعکهایOpen Fitting سمعک های بسیار کوچکی هستند که دیده نمی شوند و پشت لاله گوش قرار می گیرند . حتی از سمعک های داخل گوشی نیز کمتر دیده می شوند . صدا در این سمعک ها از طریق لوله ای به نازکی یک تار مو به صورت امواج الکتریکی به رسیوری که داخل گوش قرار گرفته است منتقل می شود و سپس رسیور مستقیماً امواج صوتی را به گوش می رساند . به دلیل انتقال مستقیم صدا به گوش در سمعک های Open Fitting ،از کیفیت صدای بهتری برخورداند و اعوجاج ندارند . ضمناً به دلیل اینکه این سمعک ها قالب ندارند بنابراین اثر انسداد به وجود نمی آورند و از این جهت مناسب ترین سمعک برای کم شنوائی های فرکانس بالا هستند و به این افراد امکان حداکثر استفاده از باقیمانده شنوایی طبیعی را می دهد .

 

 

 

2- سمعک های داخل گوشی(I.T.E):

 

این سمعک ها در گوش خارجی قرار می گیرند . این گروه از سمعک ها سفارشی هستند و از نظر اندازه به سه دسته تقسیم می شوند :

الف ) داخل گوش In The Ear (I.T.E)

ب ) داخل کانال In The Canal (I.T.C)

ج ) کاملا ً داخل کانال Completely In The Canal (C.I.C)

 

 

الف ) داخل گوشی (I.T.E)

 

در این سمعک ها قطعات در جلد کوچکی قرار گرفته اند . این سمعک در گوش خارجی جای می گیرد و بخشی از آن وارد کانال گوش می شود. برای کم شنوائی های ملایم تا شدید مورد استفاده قرار می گیرد . اصوات از طریق رسیور ( بلند گو ) به کانال گوش هدایت می شود. کنترلها و ولوم این سمعک نسبت مدلهای پشت گوشی کوچکتر است ( به جز سمعک های Open Fitting )

 

ب ) داخل کانال (I.T.C):

 

تمامی قطعات این سمعک ها در جلد کوچکی نصب می شوند که از ابتدای کانال گوش شروع می شود و به سمت داخل کانال ادامه دارد. اصوات از طریق رسیور به سمت پرده گوش هدایت می شوند . این نوع سمعک از سمعک درون صدفه کوچکتر است و برای کم شنوائی های ملایم و متوسط و نسبتاً شدید مورد استفاده قرار می گیرد.

 

ج ) سمعک کاملا ً داخل کانال (C.I.C):

 

تمامی قطعات در جلد کوچکی قرار دارند که کاملا ً داخل کانال گوش جای می گیرد (نا مرئی) رسیور نیز در کانال گوش قرار می گیرد . این سمعک ها کوچکترین سایز را دارند و به دلیل فضای کمتری که برای باطری و سایر قطعات دارند، برای افت های شدید و عمیق مناسب نیستند زیرا این دسته ازکم شنوایان نیاز به سمعک های قویتر دارند.

به طور کلی استفاده از سمعک های داخل گوشی ( هر سه دسته آن ها ) برای اطفال توصیه نمی شود زیرا قرار گیری آنها در گوش اطفال و کودکان به راحتی استفاده از سمعک پشت گوشی نیست. ضمن اینکه مرتباً با رشد کودک لازم قالب (پوسته سمعک) مرتباً تعویض شود.

 

3- سمعک جیبی(BW)

 

در این نوع سمعک ، میکروفون و تقویت کننده درون محفظه ای نصب شده که در داخل جیب قرار می گیرد.

رسیور آن توسط سیمی به سمعک متصل می شود و به وسیله قالب داخل گوش فرد قرار می گیرد.

برای کم شنوائیهای متوسط تا عمیق مورد استفاده قرار می گیرد . امروزه استفاده از این سمعک معمول نیست و

در مواردی برای آن دسته از کم شنوائیها ی عمیق تجویز می شود که امکان استفاده از انواع دیگر را ندارند.

 

 سمعک عینکی

 

تمام قطعات سعک داخل دسته عینک جاسازی می شود. برای موارد خاصی استفاده دارد که خارج از حوصله این

بحث است . کم شنوائیهای ملایم تا شدید را پوشش می دهند.

5- سمعک Canal Receiver Technology - CRT

 

سمعک پشت گوشی  

 

در نگاه اول این سمعک ها مشابه سمعک های پشت گوشی هستند اما تفاوت اصلی آنها با سمعک پشت گوشی این است که رسیور (بلندگو) این سمعک ها در کانال گوش قرار گرفته است و یک سیم بسیار ظریف جایگزین لوله قالب موجود در سمعک های پشت گوشی شده است.

 

سمعک های CRT برتری هایی نسبت به سایر انواع سمعک های داخل گوشی و پشت گوشی دارند.

 

 

 

مورد اول این است که در سمعک هایCRT صدای صاف تر با کیفیت بهتر نسبت به انواع مرسوم پشت گوشی در اختیار بیمار قرار میگیرد. به این دلیل که در سمعک های رایج پشت گوشی سیگنال تقویت شده از طریق رسیوری که در بدنه سمعک جای گرفته است تولید می شود و سیگنال (صدای) تولید شده توسط رسیور از طریق لوله ای به قالب گوش منتقل می شود و در گوش شنیده می شود. اما در سمعک های CRT رسیور خارج از بدنه سمعک و مستقیما" در کانال گوش قرار می گیرد بنابراین سیگنال تقویت شده سمعک پس از رسیدن به رسیور بدون واسطه و به طور مستقیم وارد گوش فرد می شود که در نتیجه آن بیمار، صدایی بدون اعوجاج و با کیفیت بهتر دریافت می کند.

 

 

 

برتری دیگر سمعک های CRT نسبت به سایر انواع سمعک ، سایز کوچک آنهاست. در واقع سمعک های پشت گوشی کوچکی هستند که کاملا" پشت لاله گوش قرار میگیرند پنهان می شوند) و سیمی که رسیور سمعک را به رسیور قرار گرفته در گوش وصل می کند، بسیار ظریف و کاملا" ناپیدا است. از این جهت این گروه از سمعک ها یکی از قابل قبول ترین انواع وسایل کمک شنوایی از نظر زیبایی شناختی هستند.

 

 

 

سومین برتری سمعک های CRT این است که آمیخته با تکنولوژی Open Fitting هستند. یعنی بر خلاف سمعک های پشت گوشی مرسوم نیاز به قالب گیری ندارند، بنابراین فرد استفاده کننده، از اثر انسداد آزرده نمیشود زیرا بدون انسداد کانال رسیور در گوش قرار می گیرد و از این بابت بهترین گزینه برای کم شنواییهای فرکانس بالا هستند.

 

 

 

چهارمین برتری سمعک های CRT عدم امکان وقوع فیدبک به دلیل فاصله زیاد بین میکروفون (که داخل بدنه سمعک قرار گرفته است) و رسیور سمعک (در کانال گوش قرار می گیرد) است.

 

 

 

لازم به ذکر است سعک های CRT کاملا" دیجیتال هستند و از آخرین تکنولوژی های سمعک های دیجیتال بهره مند هستند.