طب سوزنی موثر ترین روش درمانی برای دیسک کمر
ستون فقرات انسان شامل 7 مهره گردنی ،12 مهره سینه ای ، 5 مهره کمری ، یک استخوان خاجی و یک استخوان دنبالچه می باشد . بین مهره ها نیز موادی غضروفی و ژلاتینی قرار داشته که باعث حرکت آسان مهره ها روی هم می شود.
حال اگر به علت فشارهای زیاد و یا حرکاتی که در جهت های بد و نامناسب به ستون فقرات وارد شود ،ماده ژلاتینی وسط غضروف بین مهره ای از محل خود بیرون زده و به ریشه های عصبی که از سوراخ های بین مهره ای خارج می شوند فشار وارد می کند وباعث درد در ناحیه مهره و در مسیر عصب می شود. بدین ترتیب فرد دچار بیماری می گردد که اصطلاحا "دیسک کم"ر و یا نور"آلژی سیاتیک" نامیده می شود.
اگر از این بیماران عکسی ساده از ستون فقرات گرفته شود، کاهش فضای مفصلی بین دو مهره کمری مشاهده می گردد . در MRI بعمل آمده از کمر این بیماران نیز، بیرون زدگی (پروتروژن) دیسک یا دیسک های بین مهره ای همراه با تنگ شدن کانال نخاعی دیده می شود.
امروزه در اروپا و امریکا روش های درمانی متفاوتی برای این بیماران انجام می گردد که در 95 درصد موارد شامل استراحت مطلق (که طبق تحقیقات اخیر فقط 3 روز کافی می باشد) و استفاده از مسکن ها ، آب درمانی ، ماساژ درمانی ، طب سوزنی،VAX-D (روش برداشتن فشار از ستون فقرات ) و کایروپراکتیک می باشد و در این میان طب سوزنی بعنوان سر سلسله طب مکمل و جایگزین، در درصد بالایی از بیماران ، کاملا درمانگر می باشدو تنها در 5 درصد بیماران کار به عمل جراحی می رسد که در آن ها نیز از تکنیک های عمل متفاوتی ، از برداشتن دیسک بیرون زده تا قرار دادن دیسک های مصنوعی بین مهره ها و یا جوش دادن مهره ها به یکدیگر و ثابت کردن ستون فقرات استفاده می شود.
در سال 1989 سازمان بهداشت جهانی طب سوزنی را به عنوان یکی از موثر ترین راه های درمان بیماری دیسک کمر معرفی نمود، چرا که عمل جراحی دیسک کمر بسیار پرعارضه بوده و در بسیاری از موارد بیمار علیرغم عمل جراحی بهبود کافی پیدا نمی کند اما طب سوزنی با دو مکانیسم باعث بهبود دیسک کمر ( و دیسک سایر نقاط ستون فقرات )می شود.
1- افزایش سلول ها ی دفاعی بدن و مایع بین بافتی اطراف دیسک مبتلا در نتیجه جبران کاهش آب دیسک و افزایش فعالیت بدن برای ترمیم دیسک بین مهره ای بیمار
2- از بین بردن درد بیمار توسط بلوکه کردن رشته عصبی پس سیناپی
"طب سوزنی" مزایای فراوانی برای بیمارانی دارد که از درد کمررنج می برند. این روش درمانی موثر و بی عارضه (البته اگر کاملا به روش صحیح و علمی خود انجام پذیرد ) در هر جلسه درمان روی تمامی مهره های کمری و نیز مهره خاجی و هچنین روی مفاصل خاجی ، لگنی کمر نیز تاثیر گذاشته و باعث بهبود و کاهش درد و التهاب در این مفاصل می گردد.
البته در طول درمان این بیماران پزشک حتما از درمان های جانبی دیگری مثل "گرما درمانی"، انجام حرکات ورزشی خاص چینی (Medical qi gong) و "ماساژ درمانی" نیز استفاده می نماید که مجموع این درمانها باعث می شود تا بیمار از درد و محدودیت حرکتی رهایی یابد.
متاسفانه عمل دیسک کمر در ذات خود یک عمل پر عارضه محسوب می گردد و کلا هر چه محل عمل وسیعتر باشد ، عوارض جانبی آن بصورت تنگی کانال نخاعی و فشار ثانویه روی ریشه اعصاب نخاعی بیشتر بوده و بیمار پس از عمل ،مشکلات بیشتری خواهد داشت.
نکته قابل توجه این است که در بیمارانی که به علت کمر درد (low back pain) مراجعه می کنند بسیار بندرت اتفاق می افتد که بیماری فقط بعلت بیرون زدگی یک یا دو دیسک باشد و در اکثر آدرگرافی های بعمل آمده و یا MRI های انجام شده، به مشکلات سایر مهره ها ی کمری و خاجی مثل آرتروز مفاصل بالاتر و یا کاهش قوس طبیعی کمری و یا انحرافات ستون فقرات برخورد می کنیم و این موضوعات خود موجب می شود افرادی که به علت کمر درد و دیسک، تحت عمل جراحی قرار می گیرند، پس از عمل از درد و محدودیت حرکتی رهایی نمی یابند که طبق اعلام ژورنالهای معتبر بین المللی این آمار 85 درصد بیماران تحت عمل جراحی را شامل می شود.
البته مقصود از بیان این مطالب به هیچ وجه نفی عمل جراحی در درمان دیسک کمر نمی باشد و چه بسا بیمارانی که بعلت اندیکاسیونهای خاص مثل اختلال در کنترل دفع ادرار و یا مدفوع باید تحت عمل جراحی اورژانس نیز قرار بگیرند.
ذکر این نکته ضروری است که بر اساس اصول طب سوزنی، بیماری وقتی ایجاد می گردد که بدن از حالت تعادل خود خارج گردد و بعبارت دیگر در مورد ایجاد دیسک کمر وقتی حادث می شود که فرد بعلت حرکات و یا موقعیتهای نامناسب از تعادل خارج گردد. حال چنین بیماری اگر تحت هر نوع درمانی قرارگرفته و بهبود یابد ، باید حرکاتی را که موجب بیماری وی شده اند ،اصلاح نماید و اگر این کار را انجام ندهد متاسفانه مجددأ دچار این بیماری خواهد شد.
لازم به ذکر است که طب سوزنی در درمان بیماران دیسک کمر هیچگونه عارضه جانبی نداشته و اینجانب در طول مدت کاری خود در ایران هیچ موردی از شکست درمانی دیسک کمر با طب سوزنی نداشته ام . اکنون جهت روشن تر شدن وضعیت درمان این بیماری به ذکر چند مثال می پردازم.
مورد یک : بیمار آقای مجید-س 63 ساله ، شغل مکانیک از شش ماه قبل از مراجعه به مطب ،بعلت ابتلا به دیسک کمر در رختخواب بستری شد . هنگام مراجعه به علت عدم توانایی در راه رفتن و درد، فرزندان وی به او کمک می کنند. وی درد شدیدی در ناحیه کمر ، باسن و پای چپ داشتند .
طبق اصول علمی طب سوزنی، درمان برای وی آغاز گردید. طی 8 جلسه اول درد کمر و باسن وی کاهش یافت و طی بیست جلسه بهبودی بیمار به حدی بود که به تنهایی و با ماشین شخصی خویش جهت ادامه درمان مراجعه می نمود. در طی سی جلسه درمان وی پایان یافت و اکنون حدود یک و نیم سال است که بیمار کاملا سالم به زندگی خود ادامه می دهد و طی معاینات تکمیلی بعدی هیچ مشکلی از ناحیه دیسک کمر ندارد.
مورد 2 : بیمار خانم حبیبه-پ 48 ساله مبتلا به دیسک کمر از 8 ماه قبل از مراجعه دچار دیسک کمر گشته وبه علت درد شدید کمر و پای چپ 3 ماه استراحت کامل داشتند. هنگام مراجعه ایستادن ، نشستن و راه رفتن برای بیمار همراه با درد شدید و تقریبا غیر ممکن بود .
این بیمار پس از 10 جلسه درمان ، درد وی کاهش یافت و طی بیست جلسه، درمان وی پایان یافت و بیمار بهبودی کامل پیدا کرد و اکنون 2 سال پس از پایان دوره درمان به زندگی عادی خود ادامه می دهد.
مورد 3 : بیمار خانم ح 33 ساله بعلت پردلاپس 3 دیسک کمر و آرتروز مهره های بالای کمر با درد شدید کمر و پا مراجعه نمود . بیمار در حالت استراحت مطلق مراجعه نمود .
اکنون بیمار پس از 20 جلسه درمان توسط روش درمانی طب سوزنی به وضعیت مناسبی از درمان رسیده و بهبودی زیادی حاصل کرده است . وی در حال ادامه مراحل درمان هستند