چرا مانوئل اوريبه (چاق ترين مرد جهان) 560 کيلو وزن داشته است و چرا برخي از ما هر چه قدر هم غذا مي خوريم چاق نمي شويم؟ آيا چاقها شکمو هستند ؟ اصلا چاقي چيست و چرا چاق مي شويم؟ آيا شما هم به چاقي ارثي عقيده داريد؟
اين ها پرسشهايي است که از دکتر عليرضا استقامتي، فوق تخصص غدد و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران پرسيده ايم.
مي گويند هر کس در زمينهاي استعداد دارد، برخي در نقاشي، بعضي در بازيگري و... . آيا حقيقت دارد که برخي هم در چاقي استعداد دارند؟
جامعه معمولا کساني را چاق مي داند که زياد مي خورند و کمتر کار مي کنند. اين نگاه تا حدي گوياي واقعيت است، اما تمام واقعيت نيست، زيرا نمي توان گفت که همه افراد چاق پُرخورند و تحرک بدني ندارند، چرا که برخي از چاقي ها داراي زمينه ژنتيکي براي بروز اين عارضه هستند که معمولا در جامعه تحت عنوان "داراي استعداد چاقي" شناخته مي شود. بيش از 300 ژن مختلف در بروز چاقي نقش دارند که خيلي هم قوي عمل مي کنند، اما مکانيسم اين عمل تا حدي ناشناخته است، بنابراين خيلي سادهانديشي است که فکر کنيم هر فرد چاقي، خيلي مي خورد.
يعني مي توان گفت که چاقي مانوئل اوربيه مکزيکي که 560 کيلو وزن داشته است، خيلي هم به دليل پُرخوري و عدم تحرک نبوده و بيشتر مربوط به همين استعداد چاقي بوده است؟
اين افرادي که در کتاب رکوردهاي گينس نامشان ثبت مي شود، آدم هاي پُرخوري نيستند. برخي اوقات براي پُرخوري دليل علمي وجود دارد؛ به عنوان مثال برخي افراد در مرکز اشتهاي خود مشکل دارند، يا هورمون هايي که بايد در مغز ترشح شوند تا فرد احساس سيري کند، به درستي کار نمي کنند، يا پيام رساني بين مغز و دستگاه گوارش به درستي صورت نمي گيرد زيرا مغز با دستگاه گوارش حرف مي زند.
فرد چاق
بدن يکي از پيچيده ترين سيستمهاي جهان است. در بدن ما ارتباطات زيادي برقرار است که ما اين ارتباطات را يا نمي شناسيم يا کم مي شناسيم، مثلا مغز به معده راه دارد و دائما بين آنها پيام هايي رد و بدل مي شود تا مغز متوجه شود که ما سير شدهايم و به ما بگويد عمل خوردن را متوقف کنيم. در اثر برخي بيماري ها ممکن است اين پيام رساني مختل شود و شخص پُرخوري کند. البته اين موضوع نبايد دليلي باشد که ما هر چاقي اي را به استعداد ربط بدهيم و در اين ميان خود را در چاقي مان بي تقصير بدانيم.
بنابراين اگر کسي پيام رساني دروني بدنش دچار اشکال است بايد به حرف ها و پيام هاي پزشکان توجه کند تا مشکلي برايش به وجود نيايد.
مغز و معده با چه زباني با هم در ارتباط هستند؟
زبان اين ارتباط شامل پيام هاي عصبي و هورموني است؛ براي مثال هورمون لپتين که ميزان کافي بودن ذخيره انرژي در بدن را نشان مي دهد و از بافت چربي ترشح مي شود، يکي از اين هورمون هاست. اگر ترشح لپتين کم باشد، آنوقت ميزان کافي بودن انرژي بدن به درستي تشخيص داده نمي شود و فرد غذاي بيشتري مي خورد. چگونه چاق شویم
قبلا فکر مي کردند که بافت چربي يک بافت خنثي است و فقط به عنوان يک منبع ذخيره اي عمل مي کند و انرژي مازاد بدن را براي روزهاي نداري ذخيره مي کند و کار خاصي انجام نمي دهد، اما امروزه مشخص شده است که اين بافت خيلي از هورمون ها و ريزفاکتورها را در بدن مي سازد.
بافت چربي بدن هم يک بافت يک دست نيست، يعني ما هم بافت چربي زير جلدي داريم و هم بافت چربي احشايي که از نظر عملکرد با هم فرق مي کنند.
منبع: تبیان