در حال حاضر روش های مختلفی را برای رفع چاقی توصیه می کنند. ولی خودتان بر اساس مطالب زیر قضاوت کنید که کدام روش بهتر و برای سلامتی بدن بی ضرر است.
به هر عنوان و دلیل كه شخص به چاقى مبتلا شود باید تحت درمان هاى ارائه شده از طرف افراد متخصص در زمینه ی تغذیه واقع شود. این روش ها عبارت است از:
1- رژیم غذایى و ورزش:
موثرترین روش براى كاهش وزن است كه در پایان این مبحث مفصلاً درباره این بحث خواهد شد.
2- اصلاحات رفتارى
كه به طور 100 درصد یكى از روش هاى موثر در لاغرى است. به عنوان مثال آهسته غذا خوردن و جویدن كامل غذا باعث مى شود كه مقدار كمترى غذا خورده شود. مثلاً افرادى كه عادت به نوك زدن غذا دارند و یا اینكه تكه تكه غذا مى خورند و یا عادت به غذا خوردن در جلوى تلویزیون دارند افزایش وزن و چاقى در آنها عارض مى گردد.
بهترین و موثرترین روش برای کاهش وزن ، اجرای توام رژیم لاغری متعادل و ورزش منظم است.
3- روان درمانى :
كه این كار هم به صورت شخصى و هم به صورت گروهى انجام مى پذیرد. در این روش باید به بیمار آموزش دهیم كه چگونه خود را با وزن مناسب تصوركند، به او اعتماد به نفس بدهیم تا به كنترل وزن خود بپردازد و با كاهش وزن مناسب (به خصوص در افراد بسیار چاق) احساس رضایت در او ایجاد شود.
4- استفاده از داروها:
این روش شامل استفاده از داروهایى است كه مى توانند منجر به لاغرى شوند. لازم به یادآورى است كه كلاً داروهاى لاغرى فقط تا زمانى موثرند كه فرد آنها را مصرف مى كند و چون این داروها عوارض جانبى دارند نمى توان به مدت طولانى از آنها استفاده كرد. در نتیجه با قطع دارو وزن دوباره افزایش مى یابد.
داروهاى مورد استفاده در درمان چاقى به چند دسته تقسیم مى شوند:
الف- داروهایى كه بر اشتها تاثیر مى گذارند و از طریق تاثیر بر سیستم مركزى اعصاب باعث كاهش اشتها مى شوند .
ب- دسته دوم داروهاى افزایش دهنده سوخت و ساز بدن هستند.
ج- دسته سوم داروهاى مدر و ملین كه از طریق افزایش دفع ادرار یا مدفوع باعث كاهش وزن و در نتیجه كاهش مواد مغذى مى شوند.
د-دسته چهارم دارو هاى جدیدى هستند كه از طریق كاهش جذب چربى رژیم غذایى عمل مى كنند.
داروهاى لاغرى فقط تا زمانى موثرند كه فرد آنها را مصرف مى كند و چون این داروها عوارض جانبى دارند نمى توان به مدت طولانى از آنها استفاده كرد. در نتیجه با قطع دارو وزن دوباره افزایش مى یابد.
5- طب سوزنى :
از طریق كنترل مركز اشتها عمل كرده و در مورد بیمارانى كه به هیچ وجه اراده و كنترل غذایى ندارند، به شرطى كه از رژیم هاى مخصوص متخصصین تغذیه استفاده كنند (نه از رژیم هاى پر پروتئین یا بسیار كم كالرى كه خطرات بى شمارى را به دنبال دارد) مى تواند مورد استفاده قرار گیرد.
6- بستن آرواره:
در این روش با سیم پیچیدن آرواره ها باعث محدود كردن رژیم دریافتى مى شوند. این روش در افراد بسیار چاق صورت مى گیرد و بیمار غذا را به شكل مایعات و از طریق سرم یا لوله هاى موئین دریافت مى كند.
7- محدود كردن حجم معده :
در این روش با قطع یا برداشتن قسمت زیادی از معده (كه امروزه از روش منگنه كردن استفاده مى شود) در حالى كه سایر قسمت ها قابل استفاده باشد، حجم معده را كم مى كنند. امروزه روش دیگرى هم براى این كار صورت مى گیرد كه عبارت است از فرستادن بادكنكى در معده كه بدین وسیله حجم معده را كم مى كنند.
8- لیپوساكشن:
عبارت است از خارج كردن چربى ها. روش انجام كار به این ترتیب است كه شكافى به اندازه 2-1 سانتى متر از طریق لوله اى كه از بافت چربى به بیرون متصل است ایجاد مى كنند و از این طریق چربى ها را خارج مى كنند.
9- جراحى:
روش جراحى براى كاهش وزن توسط پزشكان فقط در مورد افراد بسیار چاق و در شرایط بسیار ویژه توصیه مى گردد زیرا 4-3 درصد احتمال آمبولى (لخته شدن خون در رگ ها) در نتیجه جراحى وجود دارد.
ما تنها روش اول كاهش وزن یعنى رژیم غذایى و ورزش را پیشنهاد مى كنیم. ولى در ابتدا یك مسئله بسیار مهم باید روشن شود و آن انواع مختلفى از رژیم هاى غذایى است كه امروزه مُد شده و بسیارى از آنها خطرات بى شمارى را براى افرادى كه از آنها پیروى مى كنند به دنبال دارند. در مطلب بعدی رژیم های لاغری غیر اصولی و رژیم متعادل را برای شما شرح می دهیم.